Pages

Sabtu, 02 Mei 2015

Garam Tidak Boleh Dimasak !!

"GARAM sebagai OBAT"
Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sebaik-baik LAUK adalah GARAM" (HR. Al-Baihaqi)

Garam bukanlah penyebab penyakit, malah obat yang paling mujarab SEANDAINYA diambil dengan cara yang betul.

GARAM TIDAK BOLEH DIMASAK! Kesalahan kita (kebanyakan orang Indonesia) ialah kita memasak garam yaitu memasukkan garam kedalam masakan ketika minyak sedang MENDIDIH/PANAS. Ia akan menyebabkan garam menjadi racun/toksik... Garam, bahasa saintifiknya adalah sodium.
Jika garam dimasak dengan cara diatas, ia akan menyebabkannya ber-asid dan membahayakan kesehatan serta mengundang berbagai penyakit.

Cara yang betul penggunaan garam:
● Manfaat Pertama: - Masaklah makanan yang ingin dimasak sehingga selesai. Contohnya: Kare Ikan - Masukkan garam dalam masakan kare ikan serta campurkan apabila airnya berangsur hangat. - Aduk air garam dan tuangkan kedalam kuah.

● Manfaat kedua: - Masak makanan tanpa garam ! - Selagi makan, sediakan semangkuk garam  dan taburkan diatas makanan yang ingin dimakan mengikut tahap selera masing2.

"Banyak amalan yang dilakukan oleh para Salafussoleh ialah dengan mengambil garam sebelum memulai makan " - Ia bertindak sebagai pembuka selera dan juga sebagai mineral bagi badan.

GARAM IALAH MINERAL!!
- Kelebihannya antara lain ialah: * mengobati LEBIH dari 70 penyakit serta seseorang itu tidak akan mati dalam keadaan mati mendadak.

Sebarkan sekiranya Anda ingin semua orang menjadi sehat😊😋

Tidak ada komentar:

Posting Komentar